
Waarom zijn er toch zoveel vastlopende projecten (en hoe los je het op)?
Waarom zijn er toch zoveel vastlopende projecten (en hoe los je het op)?
Wist je dat vastlopende projecten onze overheid in het verleden 1 tot 5 miljard euro per jaar hebben gekost? Al dat geld alleen maar omdat de ICT-projecten uitliepen, stokten of überhaupt nooit op gang kwamen. Hoe zorg jij ervoor dat jullie project wél de eindstreep haalt, binnen de gestelde kaders? Dan heb je iemand nodig die het anders durft te doen.

Waarom lopen projecten vast?
Eerste vraag is natuurlijk: waarom lopen projecten zo vaak vast? Welke spaak wordt in het wiel gestoken? Vaak is het een veelkoppig monster, bestaande uit: niet aangeleverde content, een te ambitieuze planning, een steeds uitdijende projectagenda, maar vooral ook een gebrek aan goede samenwerking tussen managers en teams. Want het zit natuurlijk best lekker in je vertrouwde stoel, met je vertrouwde systeem en je vertrouwde vergaderingen. Maar stilstand is achteruitgang, dus hoe breng je de organisatie wél in beweging?
De oplossing
Een van de oplossingen: een projectleider die samen met een sterk team het hoofd boven het maaiveld durft uit te steken. Die niet bang is voor verandering, maar er juist zin in heeft.
Een sterke projectmanager
Een sterke projectmanager brengt eerst in kaart wie er daadwerkelijk bereid zijn mee te doen. Zoekt de mensen die niet bang zijn voor vernieuwing en wel zin hebben in het project en plaatst deze op een sleutelpositie. Het liefst zijn dit mensen uit alle lagen van de organisatie, zodat het enthousiasme en optimisme overal doorsijpelt. De projectmanager is niet degene die alles oplost. Maar degene die de juiste mensen op de plek zet zodat ze het zélf kunnen doen.
Hardlopers zijn doodlopers
Maar eigenlijk begint een goedlopend project al ver voor de start. Een goede voorbereiding en kritische beschouwing is van cruciaal belang. Hoe vaak komt het niet voor dat door een flitsende presentatie en aanstekelijk enthousiasme al snel de hele projectgroep om is. De keuzes worden gemaakt op basis van een roes van gezamenlijke euforie. En wat blijkt? Veel projecten die op deze manier starten, blijken hardlopers en doodlopers te zijn.
Vastlopende projecten voorkomen
Eigenlijk is de oplossing simpel. Blijf als projectleider of projectteam altijd alert op kritische vragen. Organiseer er desnoods een speciale meeting voor. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Begin, zodra je bij elkaar zit, met die ene écht belangrijke vraag: Waarom doen we dit project ook alweer?
Kopje koffie?
Soms is het prettig dat die kritische stem of bevlogen leiding van buitenaf komt. De consultants van PROX6 zijn niet bang voor een uitdaging, of om af te remmen waar dat moet. Of het nu gaat om strategische veranderingen of operationele invulling. Vanuit onze natuurlijke houding om de vraag achter de vraag te willen begrijpen, adviseren wij over de te nemen stappen bij een verandervraagstuk. Eens een kopje koffie doen? Neem vooral contact op.